EL PROJECTE


PROPOSTA DE RECUPERACIÓ I REESTRUCTURACIÓ DE L’ESPAI  DE L’HORT DE LA CASA GROGA FORT PIENC
Gabriel Pedragosa
Mercè Jara


 L’espai de l’hort del Fort Pienc és un terreny viu i en óptimes condicions per a un ús complet de les seus recursos. Tot i això l’esctructura actual del sòl és molt argilosa i els espais necessiten d’una redefinició.

La nostra intenció és portar a terme una acció profunda de millora del sòl tot redissenyant les zones de cultiu i accessos.  El més important, és que totes les fases i el resultat del projecte es basen en les teories de coberta verda i terreny viu de la permacultura. Podem dir que el disseny del projecte és el resultat o té els seus fonaments en les característiques i recursos naturals de l’espai.

Volem respectar els espais que ja están cultivats, adaptar-nos i fondrens amb que ja hi és aportant un més a més. Volem preparar l'hort per tal que tot el que vulgui o necessiti cultivar trobi un terreny definit i en funcionament. Amb les zones de cultiu i d’accés establertes, una zona de reunió o  lúdica, i tot  aquella infraestructura que un horticultor necessita: zona de compostatje, planter, hivernacle, llavor, zona coberta, etc.

La proposta és totalment participativa. Per un cantó totes les accions relacionades amb el projecte seràn portades a terme en la mesura del possible en forma de tallers. Que serán gratuïts i oberts a tothom. Per altra  banda, deixem sense fer tot el que és el cultiu d’hortalissa. Això és per a que la gent de l’hort i futurs col.laboradors puguin decidir i crear el seu propi cultiu.
Esperem ajudar a dinamitzar i assentar les bases d’una participació i fer que l’hort creixi i ens inclogui a tots.


FASES DEL PROJECTE

FASE 1: LLAVOR
Inici de la transformació del sòl i definició de les zones


 Creació d’accessos i disseny de les zones de cultiu
És marquen i treballen els camins i les zones d’accès que dibuixarán les diferents zones de cultiu. És diferenciarán una era-espai de reunió i dues zones d’aprofitament de rexcursos: un “Argilarium” per a extreure i utilitzar argila del sól i una zona coberta per a ús diversifitcat.

Sembra d’adob en verd (nendo dango i coberta vegetal)
S’inicia una acció de cultiu massiu a través de la técnica de  les bombes de llavor o nendo dango dissenyades per Masanobu Fukuoka. S’aplicaran combinacions especials de plantes per millorar l’estructura del terra, airejar-l’ho, fixar nutrients i fer de coberta verda.

Zona de compostatge “Compostadora participativa”
S’activa una zona de compostatge i producció d’humus de cuc de terra. On es situa la Compostadora Participativa ideada per Idodiseño de Juan David Uribe.

Treball de bancals i cultiu d’hortalissa
S’obriran nous bancals, dissenyats segons la inclinació del terreny i la forma de la zona de cultiu per tal de retenir i distribuïr millor les aigües pluvials.
Aquesta és una activitat que es solapa a totes les fases, ja que en tot moment l’hort ha d’estar disponible per al seu ús.


Fase 2: ARREL
Implantació dels intercultius fixes i infraestructura de cultiu


Plantació d’arbust medicinal i aromàtica

Plantarem una série d’intercultius fixes a base de planter medicinal i aromàtica. Això ens proporcionarà per una banda riquesa rizomatica per a millorar el sól, reclam d’insectes propicis com abelles i marietes. Per un altre, un fondo de plante mare que reproduïrem o esquiexarem per anar introduïnt a l’hort.
Hi ha la possibilitat de produïr planter de medicinal que ens autoabasteixi a nosaltres i ens doni la possibilitat de distribució associats a l’agrupació La Dolça Revolució.

Creació d’un hivernacle
S’aprofitarà l’estructura de formigò per alçar una coberta construïda amb materials recilclats.
Directament relacionat amb le producció de plantes, un hivernacle ens donarà el microclima necessari per a l’arrelament dels esqueixos. Alhora que la gent que vulgui pot preparar el seu planter d’hortalissa.

Protecció útil per l’hivernacle
Cultiu de la zona sud de l’hivernacle amb una coberta de mora i gerd.
Es deixa creixer a l’estiu per proveïr de semiombra i a l’hivern es pot podar en funció de la cuantitat de sol que necessitem.

Rotació de l’adob verd
En aquesta fase resembrarem amb més nendodango i segarem la primer adob en verd que quedarà com a coberta del terra i les noves llavors.

Projecte “watching-window”
 L’objectiu és tapitzar la tanca que dona a la via púlbica amb una combinació de plantes trepants. Alhora que protegim l’hort fem cultius verticals.Però deixarem espais circulars lliures de planta per fer finestres per on la gent del carrer pugui veure l’hort i comunicar-se amb nosaltres.



FASE 3: ARBRE
Implantació de l’estatge herbori per crear un microclima de semiombra





Cultiu de fruiters

Intercalarem el cultiu de fruiters per crear una zona de semiombra continua a la zona d’ombra. Crearem un petit clima intermig més propici per a les espècies sensibles al sol directe.
Utilitzarem arbres de fulla caduca que durant l’ivern deixin pasar el sol.

Jardineres-banc d’arbre
Aprofitant la zona central de l’era, construïrem amb materials reciclats jardineres al voltant dels arbres que també ens serviran com a bancs.

Incomporació de compost
Si tot ha anat bé amb la Compstadora Participoativa al cap de sis mesos tindrem compost madur llest per incomporar juntament amb els adobs en verd.

Espais per ocells
Fomentarem la cronstrucció creativa de nius per ocells i menjadores.

Rotació continua de l’adob verd i creació de bancals




Fase 4: FLOR
Introduïm la dimensió estètica promovent l’ajardinament creatiu



Jardí d’ombra
Consolidarem l’espai natural d’ombra amb la construcció d’un cobert i embolcallarem l’espai ajardinant per tal de retenir el màxim d’humitat possible.

Paviment de la zona d’ombra
Experiementarem amb paviments biocolonitzables, que ens permentran fer una zona més practicable però fomentant el creixement de molses i liquens amb materials porosos.

Màxim rendiment
Esperem que en aquest moment ja hi hagi prou volum de gent participant i fent ús de l’hort com per tenir tots els bancals plens d’hortalises.